Thursday, September 19, 2013

Aidilfitri yang suram

Post nie gler basi..ye lah hari raya pun dah lama berlalu.tapi ini lah catatan aku masa hari raya yang lalu,yang suram dan duka.

Tahun nie aku beraya bertiga sahaja di nanding.Abg aku,Cepoi n adik aku.Kak long aku balik Mersing,Kak Ngah aku as always balik Pilah,Kak Jaja plak raya kat Perlis n abg Ijan yg baru je kahwin tue raya kat Johor.

Raya Pertama.(Khamis)
As usual, kat umah ada rendang.kuih raya pun ada 4 jenis je.memandangkan kami takkan ada kat umah.Plannya raya ketiga akan ke Johor, nk tengok anak buah baru,anak abg Ijan yang baru lahir ujung bulan puasa ari tu.
Then,salam-salam mcm biasa,berangkat ke kuburan bonda n ayahanda.then ke umah nenda di Pangsun.pastu penat,balik tidur.Malam kitorang bertiga ke Jusco Cheras Selatan.Sempat plak menyopping bagai malam raya pertama tue.

Raya kedua.(Jumaat)
Plannye nk ke umah mak long kek Beranang pas Jumaat.so bgn agak lambat.Dalam kul 1 camtu,tgh siap2, iron baju raya yg glamer.dapat call dari angah.Dia tanya korang pergi Johor biler?Aku ngat dia gurau,aku pun jawab la esok sambil gelak2.
Angah balas,kak elly(kak ipar aku) call ckp abg ijan admit icu.terus aku suh adik n abg aku pack baju pegi johor.baju glamer terus tanggal.sarung ape2 ntah.sumbat ape2 ntah baju.campak dlm kereta zoommm...
otw try call along xdpt.hantar msg je.dlm kul 1.30 cmtu,angah aku call,dia ckp abg ijan dah xde.aku cam tipu semua nie.aku xpercaya.

kak ipar aku call nangis,tanya nk post mortem ke x..nk kuburkan kat mana.kami decide xnk post mortem dan kuburkan kat johor je.seksa jenazah nanti nak balik langat.

aku sempat cium jenazah abg aku dan baru sedar ini semua benar.abg aku dah xde.

Inilah tahun pertama dia beraya sebagai ayah dan suami org.Tahun pertama kami xberaya bersama dia.
dan ini lah tahun terakhir untuk semuanya.

Shahyanizan Yahya, kaulah abang terbaik yang aku pernah ada.

1 comment:

aquarius morius said...

Blogwalking sambil baca entri. :)

Aquarius recently post : Bagaimana akhirnya saya berjaya atasi masalah rambut gugur