Wednesday, October 29, 2008

sakit..duh....jgn di keluhkan..


history my family ttg penyakit..wan saya sebelah mak saya...hurm..rasenyer tdk sakit tapi meninggal kerna sakit tue..bgt jua atok n nenek belah ayah..walaupun saya x pernah berjumpa dgn atok n nenek belah ayah..tp kene cter gak kan..skang menumpang kasih ngan wan cu jer...ok..sekian cter pasal atuk nenek wan.ayah saya yahya bin jamaludin merupakan pesara TNB..dulu kami tinggal di tempat yg udaranya sgt segar iaitu pangsun..ala kat ngan gunung nuang tue..kiranye kaki gunung ar....kitorang stay nie...pas pencen kami pindah ke taman sri nanding..udara x besh!ayah saya merupakan penghisap rokok yang tegar..huhuhu...dan...hasilnya pada ramadhan thn 1998 ayah mula sakit2,ayah batuk2 darah..dan kami bawa ke klinik swasta di tmpt kami tinggal..doktor cakap ayah demam..tapi kalo demam nape sampi bgt teruk skali terlantar nyer...ayah dimskkan ke hospital akhirnye..dan terlantar lama gak..hurm...selama ayah di spital..mak yg menjaganya...n 14 feb 1998...ayah tinggalkan kami!sebab tue saya x suka smbt valentine day!!!!ayah meninggal coz kanser paru2..n then abg saya pun gagal study coz sedih dgn pemergian ayah...saya rindu dgn ayah saya..

ibu saya siti fatimah bt musi...hurm saya x hengat tahun biler...tapi mak saya pernah jalani pembedahan batu karang n darah mak pernah di masuki kuman...tapi yg saya ingat sepanjang mak di spital.saya belajar mengemas rumah..basuh baju guna mesin semua...hahaha..then tahun 2005 semasa saya sedang praktikal,mak saya kena hepatitis b...pada mulanya saya fikir Allah x adil pada saya..kenapa mak saya mesti sakit masa saya belajar?saya belajar nie pun sebab nak dptkn gaji yg best2 nak bwk mak saya jalan2...tapi saya redha..apa yg terjadi ada hikmahnye...saya hengat lg dua minggu mak saya masuk spital..n adik saya yg sedang blaja di SBPI Sabak Bernam pulang..kami berdua bergilir2 jaga mak di spital...siang adik saya n mlm saya pulak..ye la yg lain kan keje...akak saya di Perlis pun pulang tuk menjaga mak saya..sedeynyer melihat keadaan mak saya..bila sakitnyer dtg...mak saya x hengat ape2..even nak pakai baju pun dia ingat..dan sepanjang masa itu kami lah yg mandikan dan semuanya..dilayan bagai bayi..mcm mak saya layan saya dulu....dan pada 18 April 2006 mak saya tinggalkan saya....dan saya masih ngat pelukan mak masa saya nak balik poli..erat...saya call akak saya n akak saya kata.."cik..xbalik ke?mak dah meninggal"saya....terkejut......dan terus pulang...skang mak n ayah saya dah xde...saya cume bergantung pada akak2 n abg2 saya...

hohoho..setakat ini..adik-beradik saya masih siht cume bile akak2 saya mengandung...depa ada darah tinggi..dan saya telah mengambil blood test tuk hepatitis b dan saya disahkan tiada tp masih kene ambil langkah berjaga2.....

3 comments:

mean girl said...

cik...kak jaja ingat mase satu mlm...yg kak jaja jaga...makcik sebelah katil tu ngan nurse yg berjaga mlm tu menangis same....sebabnyer....
mak kate kat kak jaja....
"ja dengar mak nak baca nie....kalau salah betulkan...."
mak pun baca ayat2 yg dia mesti bc sebelum tdo....fatihah, ayat kursi, 3 Qul dan doa tdo....mak ulang 3 kali....setiap kali nak ulang mak mesti tanyer....
"ja...betul x mak baca..."
bile kak jaja bukak tirai nak ke toilet...makcik sebelah katil ngan nurse yg check dia dah berjuraian air mata...

ChE YaYA said...

acik masih xdpt terima kenyataan mak dah xde lg...

Muhammad Hadi said...

kuatkan dirimu yana...berdoa semoga roh mereka berada ditempat terpuji.